Menu




Niidukombinatsioon Sip Silvercut Disc 300 F ja Silvercut Disc 900 C: lihtne ja hea

Test 11.03.2024   

Niidukombinatsioon Sip Silvercut Disc 300 F ja Silvercut Disc 900 C: lihtne ja hea


Sip pakub niidukeid Silvercut Disc võimsa esi-taga-kombinatsioonina Disc 300 F ja Disc 900 C, mida eelmisel hooajal intensiivselt katsetasime.

Sloveenia tootja Sip niidukite tootevalik on lai. Seal leidub masinad alpialadele, tavakasutusele mõeldud niidukeid ja järelveetavaid suurte ala masinaid. Standardniidukite segmendis pakub Sip ainult ketasniidukeid. Sööda ettevalmistamise tagavad rull- või piidega muljurid (terasest või plastist).

Meie testis esines esiniidukit Silvercut Disc 300 F S-Flow – S-Flow tähistab siin veetavat, hüdropneumaatilise koormusvabastusega niidulatti. Niiduk Silvercut Disc 900 C kinnitati traktori taha, ja C tähistab siin niiduki­kombinatsiooni. Kumbki masin polnud muljuriga varustatud.

Transpordikõrgus jääb vastuvõetava kliirensi puhul endiselt alla 4 m.  

Lihtne ühendada

Esiniiduk ühendatakse traktoriga haakepea abil. Traktorilt nõutakse üht kahesuunalist hüdroväljavõtet. Saadaval on valgustus­pakett (492 eurot, kõik hinnad kehtivad Saksa­maal ja on antud käibemaksuta), mida proovimasinale ei olnud paigaldatud.

Stabiilne raam toetab ja juhib niidukit. Käsitsi reguleeritav kronstein annab niidukile kolm asendit: mehaaniliselt lukustatud transpordiasend, parkimisasend ja töö­asend. Asendeid selgitab vastupidav kleebis, kuigi neist saaks tänu kangi asenditele loogiliselt aru ka ilma juhisteta.

S-Flow-seadmete korralikuks tööks tuleb alumiste aisteühenduspunktid töötamise ajal paigutada 77 cm kõrgusele. Siis on maapinna optimaalne järgimine tagatud ning niiduk saab liikuda vastumäge sõidult kuni 30 cm üles ja kalduda 14° külgedele. Allamäge liikumisel järgib see maapinna kontuuri kuni 20 cm ja kaldub maksimaalselt 6° väljapoole. Samuti võib see võnkuda ümber kesktelje ±28° võrra. Disc 300 F kohanes maapinna kontuuridega hästi ja ennekõike kiiresti.

Koormust leevendatakse hüdropneumaatiliselt topeltsilindriga, mis toimib niiduki tugivarrele. Kabiinist nähtav optilise reguleerimisabiga manomeeter näitab süsteemi hetkerõhku. Niiduk tõuseb põlluotsapöördel hüdrauliliselt ja pakub siis ka piisavat kliirensit. Mis meid häiris, oli esiniiduki kohati õõtsuv tõstmine.

Esiniiduk oli varustatud keerukama haakepeaga S-Flow, mis võimaldab maapinda suurepäraselt järgida. 

Kokkukruvitud niidulatt

Liikumapanev jõud suundub traktorist Walterscheidi kardaanvõllide ja kahe nurkülekande kaudu vasakule ja ülalt niidulatti. Hammasrattad annavad jõu edasi seitsmele niidukettale kogulaiusega 3 m; 1000 p/min kardaanvõllil tähendab 3000 p/min niiduketastel. Niidulatt on poltühendustega ja läbinud tehases lekketesti. Õli latis tuleb vahetada üks kord 300 töötunni järel ning seejärel õlitaset korrapäraselt kontrollida.

Välimised kettad koos neile kinnitatud veotrumlitega pöörlevad sissepoole. Koos kahe standardse vaalukettaga kummalgi küljel (kaks lisaks maksavad 578 eurot) tagavad need niidetud sööda paigutamise traktori jälgede vahele. Kettaid seadistatakse niidukil augurastri ja lukustatava hoova abil ning meie saame neid vaalukettaid ainult soovitada.

Niidukettad on valmistatud 4 mm paksusest kõvasulamterasest. Iga ketas on varustatud ülekoormuskaitsega DDSS. Kokkupõrke korral lõigatakse neli messingtihvti maha ja ketas eraldub ajamist. See tähendab, et kaitse taastamiseks on vaja tööriistu ja loomulikult uusi tihvte, kuid need saab suhteliselt kiiresti välja vahetada ja niitmist jätkata.

Jõuülekanne on sirgjooneline. Poom kannab niidukit ja on hüdropneumaatiliselt kergendatud. 

Igal kettal on kaks tera ning igal niidukil on hoiukast vasakpoolsete ja parempoolsete tera jaoks. Pressitud märk teral näitab pöörlemissuunda. Esiniiduki niidupilt on kena. Viie millimeetri paksused kõvasulamist tallad võimaldavad niidukõrgust umbes 30–700 mm. Soovi korral on saadaval tallad kõrgemate niidete jaoks.

Kangast põlled kaitsevad keskkonda. Üldiselt on need pigem kerged, kuid raskendavad puhastamist. Külgmised kaitsed saab pärast nende hoovaga lukust vabastamist käsitsi üles keerata. Kaitsepõlled on kinnitatud kumminööriga, et need tuules ei lehviks. Kokkuklappimiseks pole vaja tööriistu, mis on hea. Pealegi on 812 euro suuruse lisatasu eest saadaval hüdrauliline klappimine.

Parkimine: laialt või kõrgelt

Taganiidukil on neli tugevat vedruga eelpingestatud poltidega tuge, seda saab kas kokku klappida või laialt parkida. Niiduk ühendatakse Kat. II/III rippsüsteemi külge. Lisaks valgustite kaablile tuleb ühendada kaks õlivoolikut kahesuunaliste kokkuklappimissilindrite jaoks ja kabiini viia avamis­tross. Õlivoolikute ühenduspistikuid on mugav haarata ja lihtne ühendada. Ühenduste lekkivad tihendusrõngad tekitasid meile algul muret. Sip saatis meile uued tihendid ja probleem oligi lahendatud.

Eelpingestatud elastomeerplokid tagavad ülekoormuskaitse. Poomi hüdraulilise koormusvabastuse väärtust saab lugeda manomeetrilt.  

Taganiiduki haakepea jätab korrastatud mulje. Poomide kanduritel on kaks pöördetelge. Ühe ümber toimub masina kokkuklappimine, teine avab liikumise taha ja üles, kui ülekoormuskaitse rakendub. Viimane on klassikaliselt lahendatud mehaaniliselt eelpingestatud elastomeerplokkidega. Testis töötas see konstruktsioon hästi kõikides tingimustes.

Põlluotsapöörde hüdrosilindritel olevad väikesed osutid on hea reguleerimisabi: kui need on silindri servaga ühel tasapinnal, on rippsüsteem õigel kõrgusel. Niitmiskõrgust reguleeritakse ka ülemise tõmmitsa abil.

Keskkoha poole klapitakse poomid hüdrauliliselt surnud punktist mööda ja toetatakse laagrikaussidesse. Riiv kinnitab selle asendi mehaaniliselt. Enne lahtiklappimist tuleb riiv käsitsi avada – kabiinist stabiilse sileda trossi abil.

Küljekaitsmeid saab hõlpsalt lukust lahti keerata ja üles klappida. 

Sirge jõuülekanne

Ka tagumist niidukit käitatakse Walter­scheidi kardaanvõllidega. Käigukastis hargneb jõud külgedele ja suunatakse järgmise käigukasti kaudu niidulatile. Sarnaselt esiniidukiga käitatakse siingi järgnevaid niidukettaid hammasrataste kaudu. Kaheksa niiduketast kummalgi küljel lõikavad sööta.

Ka taganiidukil pöörlevad kaks välimist ketast sissepoole ning välimisel kettal on veotrummel. Sellegipoolest „õnnestus“ meil korduvalt hunnikuid tekitada, kui poom libises massiivsesse, juba niidetud söödasse. Taimevarred lohisesid siis kaasa ja keerdusid ümber trumli ning peaaegu ei saanud tahapoole liikuda, sest standardse vaaluketta vedrustus jäi ette. Sip soovitab vajadusel vaaluketta eemaldada või proovida erinevaid veotrumleid või -koonuseid. Meie kindel soovitus on kasutada individuaalset tõste võimalust, mis on niiduki põhivarustuses olemas, nõudes vaid kahe täiendava kahesuunalise hüdroväljavõtte ühendamist. Lisavarustusena on 1170 euro eest saadaval lülituskarp, mis vajab vaid üht kahesuunalist hüdroväljavõtet.

Kui sööt on raske ja tingimused niisked – nagu meil eelmisel suvel sageli juhtus –, tuleb niidulatil kontrollida ketaste vahelisi alasid: kui siia koguneb materjal, kipuvad taganiiduki poomid kõrresse triipe tekitama. See on pigem visuaalne probleem, kuid siiski tüütu. Probleemi saab osaliselt leevendada niiduki koormuse reguleerimisega.

Terade vahetamise hoob ei libise ning terasid saab vahetada lihtsalt ja turvaliselt. 

Kergejalgselt teel

Niiduseadmete koormust reguleerib hüdropneumaatiline koormusvabasti; ka siin annab kabiinist nähtav manomeeter infot hetkerõhu kohta, mis peaks olema 50 baari ringis. Külgede vedrustus võimaldab head kontuuride jälgimist, küljed võivad liikuda kuni 35° üles ja 15° võrra alla.

Niidukikombinatsioon võimaldab mõlemal küljel esi- ja taganiiduki vahelist ülekatet umbes 47 cm. Sellest enamasti piisab. Vaid järsematel pööretel tuleb tähelepanu pöörata sellele, kas ei jää niitmata ribasid. Külgkaldel töötamisel on ülekate samuti parajasti piisav.

Ka taganiiduki kaitsepõlled saab puhastamiseks kergesti eemale voltida. Aga kuna nurgataguseid on palju, on koristamine nagu ikka töömahukas. Kiita tuleb kleebistega tähistatud ja kergesti ligipääsetavaid määrimiskohti.

Haakepeal on kolm asendit: maanteel sõitmiseks, tööks ja parkimiseks. 

Kokkuvõte

Niidukitega SilverCut Disc 300 F ja Disc 900 C pakub Sip võimsat ja kergesti veetavat tõmbavat kombinatsiooni. Väikseima traktorina kinnitasime masinate vahele John Deere 6155R, mis tuli tööga väga hästi toime.

Niidukeid on lihtne ühendada ja reguleerida, eriti kuna Sipil on integreeritud vastavad abivahendid, mis meile meeldisid. Niidukid töötavad hästi, kuid kritiseerida tuleb ummistumisohtu juba niidetud haljasmassis. Hinna ja kvaliteedi suhte järgi võttes pakuvad niidukid kindlasti huvi — need on lihtsad ja head.

HEA TEADA

         Sip pakub kõikidele masinatele kolmeaastast garantiid, ilma hektari- ja tunnipiiranguteta.

         Kombinatsiooniga töötamine on lõbus: kasutamise lihtsus kombineerub korraliku jõudlusega.

         Alternatiivne laiem haakepea võimaldab lõikelaiust 9 m.





gallery image

Sind võivad huvitada ka need artiklid


Test

Fendt 728 Vario: tõuse kabiini ja ole õnnelik?

Fendt 728 Vario: tõuse kabiini ja ole õnnelik?

Pole kahtlustki, et uus 700 Vario kuulub preemiumliigasse –...

Test

Kolmesajahobujõuliste traktorite võrdlus, II osa

Kolmesajahobujõuliste traktorite võrdlus, II osa

Suurte 300-hj traktorite võrdluse teine osa käsitleb seitsme...