Menu




John Deere premeerib tarkade sõiduvõtete eest kopsaka rahasummaga

Uudised 27.04.2021   

John Deere premeerib tarkade sõiduvõtete eest kopsaka rahasummaga


 

Juba teist aastat aitab Wihuri Agri meeskond John Deere’i traktorite kütusekulu optimeerida.

Kütusegarantii programm  on saadaval kõigile JDLink modemiga varustatud uutele John Deere 6R, 7R ja 8R seeria traktoritele esimese kasutusaasta jooksul. Tänu JDLink telemaatika andmetele on maaletoojal ligipääs masina jõudluse üksikasjadele nagu kütusekulu, mootori koormatus, tühikäigu aeg ja paljud muud olulised andmed. Just nende andmete kaudu saab Wihuri Agri anda soovitusi traktori töö tõhustamiseks ja kütusekulu optimeerimiseks.

”Kütusegarantii programmis peame kaht erinevat arvestust: põllutööd ja transporditööd, sest masina seadistused on nende tööde puhul erinevad. Näiteks rasketel mullatöödel on oluline masina kaalujaotus, et lisaraskused oleks õiges kohas ning rehvirõhud sellised, et vajaminev jõud jõuaks maasse. Samas on transporditöid tehes lisaraskuse kaasas vedamine ebavajalik ja seeläbi ka kütusekulu suurem. Kontrollige aegsasti oma masina seadistatust enne töö tegemist. Nii saate lisaks muudele kuludele ka säästu kütusekulu osas,” ütleb traktorite tootejuht Marek Peensalu.

Programmi kvalifitseerumiseks on tarvis sõlmida 6-silindrilise traktori ostul FarmSight Basic+ või Ultimate teenuseleping ja anda nõusolek masina andmete jälgimiseks.

Aprillis andis Wihuri Agri üle kolm kütusegarantii boonustšekki.

Üks neist läks Raplamaale, Mardi Põllumajanduse OÜ-le, kes osales programmis ratastraktoriga John Deere 6145R. Antud traktor tegi aastase perioodi jooksul 164,7 töötundi transporti, mille juures John Deere näeb keskmiseks kütusekuluks ette 18 l/h. See masin sai kütusekuluks 20 l/h, mis viitab, et transporditööd olid kas raskemat sorti või siis oli masin optimeeritud nii, et rehvides olev rõhk polnud piisav või kandis masin kaasas liigset raskust. Transpordil teenis masin omanikule 395,28 eurot (20-18)*164,7*1,2=395,28. Oluline on märkida, et suurema kütusekulu korral maksab John Deere boonuse välja arvestusega, et kütus maksab 1,2 eurot liiter.

Põllutöid tegi masin sel perioodil 435,7 tundi, keskmiseks koormuseks 53,9%. Sellise koormuse juures näeb John Deere kütusekuluks ette 14 l/h. Antud masin suutis need tööd ära teha 11,4 liitrise tunni kuluga. See teeb erinevuseks 2,6 l/h vähem, kui tootja on ette näinud. Antud juhul on tegemist efektiivsusboonusega, mille korral makstakse vahe tagasi kahekordset kütusehinda arvestades ehk sel juhul teenis masin efektiivsusboonust 2718,76 eurot (14-11,4)*435,7*1,2*2=2718,76. See viitab sellele, et töö oli tehtud järgides masina optimeerimist nii ballastimisel kui ka rehvirõhkude seadmisel. Tõenäoliselt oli ka enamus töödest tehtud nii, et mootori pöörded olid efektiivses vahemikus. Kokku teenis masin efektiivsuse boonust 2718,76 eurot ja tagasimakse pealt 395,28 eurot, mis teeb kokku u 3114 eurot. See on kena summa, mille võiks kulutada näiteks reisimisele, kui avanevad riigipiirid.

„Me ikka jälgime kütusekulu alati, alustades sellest, et ei torma gaas põhjas kohapealt minema ja lõpetades sellega, et proovime kõiki John Deere ökonoomsusfunktsioone töö käigus kasutada,“ selgitab Mardi Põllumajanduse OÜ tegevjuht Argo Kalda. „Kütusesäästu toob kindlasti ka see, et valime töödeks õige suurusega masinad. Antud 6145R on paras pritsimiseks, väetise külvamiseks ja kergemateks transporditöödeks. Kui töö jaoks on õige masin, siis tuleb ka sealt kütuse kokkuhoid. Samuti annab masinas reaalajas jälgitav kütusekulu hea ülevaate ning kutsub juhti korrale.“

 





gallery image

Sind võivad huvitada ka need artiklid


Uudised

GALERII! Maamess algas!

GALERII! Maamess algas!

Vaata ülevaadet Maamessi esimesest päevast. Galerii leiad a...

Uudised

Homme avatakse Tartus Baltikumi suurim maamajandusmess Maamess

Homme avatakse Tartus Baltikumi suurim maamajandusmess Maamess

18.-20. aprillil toimub Tartu Näituste messikeskuses järjeko...

Uudised

Yara Atfarm ja N-Tester BT – täpse lämmastikväetamise tööriistad põllumehele

Yara Atfarm ja N-Tester BT – täpse lämmastikväetamise tööriistad põllumehele

Atfarm on veebipõhine rakendus põllukultuuride seiramiseks n...