Menu




Claas ja 3A said Agritechnica messil kaks innovatsiooniauhinna hõbedat

Uudised 30.11.2023   

Claas ja 3A said Agritechnica messil kaks innovatsiooniauhinna hõbedat


Tänavusel Agritechnical said auhindu kaks Claasi innovaatilist lahendust: innovatsiooniauhinna hõbeda sai mitmemõõtmeline haakesüsteem ning teise hõbeda 3A Autonomy Group.

Mõlema arenduse eesmärk on automatiseerimist ja täpsust põllumajanduses veelgi edasi viia.

3 punkti haage on olemas olnud juba peaaegu 100 aastat – ning selle aja jooksul pole selle peamiseid tööpõhimõtted eriti muudetud. Nüüd on Claas välja töötanud selle olulise traktori ja tööseadme vahelise liidese järgmise põlvkonna ja tutvustab mitmemõõtmelist haakesüsteemi.

Traktoritele mõeldud CEMOS, mis on pälvinud Agritechnica innovatsiooniauhinna hõbeda, areneb veelgi edasi. See on kolmas innovatsiooniauhind, mille on saanud traktoritele mõeldud tehnoloogia CEMOS. Süsteem sai oma esimese hõbeauhinna 2017. aasta Agritechnica messil kui traktorite esimene dialoogipõhine, iseõppiv juhiabi ja protsesside optimeerimise süsteem. Teine innovatsiooniauhinna hõbe saadi 2021. aasta lõpus suure Terranimo® andmebaasi integreerimise eest traktoritele mõeldud süsteemi CEMOS. See võimaldas esmakordselt ühendada CEMOSega ka mullakaitse, et seda saaks kasutada koos rehvirõhu juhtimissüsteemiga Claas CTIC. 2022. aastast peale on traktoritele mõeldud CEMOSe standardvarustuses olnud ka mullatihendamise riski automaatne näit.

Nüüd on auhinnatud mitmemõõtmelisse tagumisse haakesüsteemi integreeritud ka hüdrauliline ülemine lüli ning tööseade on haakesüsteemiga ühendatud hüdraulilise liugventiili abil. Koos tööseadme külgandurite ja ISOBUSiga võimaldab see täppisjuhtida igasuguseid tööseadmeid alates atradest kuni väetiselaoturiteni. Näiteks suudab juhtsüsteem rippkultivaatori raskuse üle kanda traktori tagateljele või optimeerida väetiselaoturi laotamismustrit, mis tagab selle, et väetiselaotur on alati maapinnaga horisontaalselt joondatud. Kõigi tööetappide tulemus on kvaliteetsem ning ühtlasi väheneb kütusekulu mullaharimistöödel 5% kuni 14%. Uuenduslik haakesüsteem laiendab poolpikas perspektiivis neid võimalusi, milleks CEMOSt saab Claasi traktoritel kasutada, kuna toetab mullaharimisseadmete ressursisõbralikku juhtimist.

Veel ühe hõbemedali sai süsteem 3A (Advanced Automation & Autonomy) avatud lähenemisviisi eest põlluharimiseks mõeldud traktori-tööseadme äärmiselt automatiseeritud ja autonoomsete kombinatsioonide edasiarendamise eest. 3A asutasid 2023. aasta suve lõpus kolm ettevõtet: Claas, AgXeed ja Amazone. Nüüd on liitunud ka neljas partner – Müthing, ning hetkel käivad läbirääkimised teiste põllumajandusmasinate tootjatega.

„Meil on hea meel ühineda maailma juhtiva põllumajandusmasinate messi auhinnasaajate ridadega,“ tõdevad 3A asutajaliikmed Claas, AgXeed ja Amazone. „Kontserni 3A avatud, mitut tootjat hõlmav suhtumine võimaldab ka väiksematel, vähemate arendusressurssidega tootjatel osaleda põlluharimistöö automatiseerimise edendamises. Eelised on ilmsed: kontserni kuuluvate ettevõtete kombineeritud kompetents võimaldab tehnoloogiaid kiiremini turuküpsuseni arendada, kiirendades ühtlasi standardimist. Mis veelgi parem: kuna põllupidajatel ja töövõtjatel on ligipääs enamate tootjate lahendustele, saavad nad valida tehnoloogia, mis sobitub kõige paremini nende vajadustega.

Kontserni eesmärk on kiirendada ja koondada automatiseerimise ja autonoomsuse valdkonna tehnilisi arendusi, tehes koostööd liideste standardimiseks ning pakkuda praktilisi lahendusi maaharimise automatiseerimise mitmesugustele probleemidele. 3A esimesed tehnilised lahendused on Claas Autonomy connect, AgXeed Box ja Amazone AutoTill. Kontserniga plaanivad ühineda ka teised masinatootjad, et osaleda aktiivselt välitöö protsessideks mõeldud rakenduste valiku laiendamisel.

 





gallery image

Sind võivad huvitada ka need artiklid


Uudised

John Deere toob turule uued H-seeria metsamasinad

John Deere toob turule uued H-seeria metsamasinad

Uued suurema klassi H-seeria harvesterid ja forvarderid näit...

Uudised

GALERII! Maamess algas!

GALERII! Maamess algas!

Vaata ülevaadet Maamessi esimesest päevast. Galerii leiad a...

Uudised

Homme avatakse Tartus Baltikumi suurim maamajandusmess Maamess

Homme avatakse Tartus Baltikumi suurim maamajandusmess Maamess

18.-20. aprillil toimub Tartu Näituste messikeskuses järjeko...