Menu




FarmDroid FD20 külvi- ja kõplamisrobot võitleb umbrohuga

Uudised 03.12.2020   

FarmDroid FD20 külvi- ja kõplamisrobot võitleb umbrohuga


Hoogustuva innovatsiooni tingimustes tuleb uudiseid järjekordselt välja töötatud põllurobotitest nüüd juba pea iga päev.

Kui herbitsiide ei saa kasutada, on vaja mehaanilist kõplamist. Selle töömahuka ülesande saab usaldada FarmDroid FD20 hoolde.

  • GPS-i abil leiab FarmDroid FD20 kõplamise ajal üles kõik peedid.
  • Neli päikesepatareid toodavad vajaliku elektri.
  • Tänu akule töötab droid ka öösel, kuid seni mitte päris ööpäevaringselt.
  • Robot sõidab aeglaselt, on kerge ning saab töötatada autonoomselt.

Aeglaselt, kuid kindlalt tõmbab FarmDroid FD20 oma jälgi 60-hektarilisele suhkrupeedipõllule, mille omanik on Könnerni (Saksi-Anhalt) põllumees Matthias Saudhof. Rütmilise klõpsatusega liiguvad noorte peeditaimede vahel kõplamisnoad, et eemaldada ridades olevad umbrohud.

Selleks, et hoida oma suhkrupeedipõllud võimalikult umbrohuvabad, sõltub mahetalunik tavaliselt lisaks kõplale ka suuresti käsitööst. Olenevalt umbrohu kogusest peab ta mõnikord arvestama üle saja inimtunni hektari kohta. See on piisav põhjus FD20 väliroboti ostmiseks Taani ettevõttelt FarmDroid.

Sobib hästi mahepõllunduseks

Päikeseenergial töötav FD20 külvab ja kõplab suhkrupeeti või muid köögiviljakultuure iseseisvalt ja täpselt. Põllult põllule liikumiseks, automaatse süsteemi õpetamiseks ja kasutuselevõtuks, kõplamisriistade joondamiseks või punkri uuesti täitmiseks seemnetega on vaja inimese kätt.

Talupidaja Matthias Saudhof loodab nüüd uue robotitehnoloogia abil lõpetada suure osa kulukast käsitsitööst oma suhkrupeedipõldudel.

FarmDroidi süsteemi ostuhind on käibemaksuta umbes 75 000 eurot. Hind sisaldab RTK-jaama, mis saadab mobiilsidevõrgu kaudu oma parandusandmed roboti saajatele. Parandusteenuse mobiilne vastuvõtt Internetist pole võimalik.

FarmDroid FD20 on varustatud kahe Swift Navigation GNSS-vastuvõtjaga, mis võtavad signaale GPS, Glonass, Beidou ja Gallileo satelliitidelt. Tootja sõnul hoiavad tagarattad roboti ohutult rajal kuni 10%-listel nõlvadel.

Kõigepealt külva, siis kõpla

Kevadel külvab autonoomselt sõitev ja täisautomaatne robot suhkrupeedi täpselt etteantud võrgumustrina, mis tuleneb rea laiusest ja seemnevahest. FarmDroid dokumenteerib selle külvimustri ja teab seejärel iga peedi asukohta. See on hädavajalik, et peediridades kõplavad noad pöörleksid õigetesse kohtadesse ridades automaatselt ja jätaksid peeditaimed puutumata. FarmDroid FD20 ei kasuta kaamerat rea ja taime tuvastamiseks.

Üleminek külvirobotist kõplamisrobotiks on suhteliselt lihtne ja kiire, nagu teatab põllumees Matthias Saudhof. Kuue külviseadme seemnepaagid tuleb eemaldada ja külvikud asendada kõblastega. Kuuerealine hakkimisrobot põllukultuuridele reavahega 45 või 50 cm on valmis.

Transport farmist põllule ja liikumine põllult põllule on võimalik traktoriga kolmepunktilise haakeseadise abil. Seejärel ei tohi marsruut kulgeda üle avalike teede, sest FD20 3,65 m on liiga lai ja seda ei saa kokku voltida.





Sind võivad huvitada ka need artiklid


Uudised

John Deere värskendab 5M sarja

John Deere värskendab 5M sarja

Uusimad John Deere 5M traktorid on saadaval uute ülekandevõi...

Uudised

New Hollandi T8 saab võimsust juurde

New Hollandi T8 saab võimsust juurde

New Holland uuendab 2025. aastaks oma Prantsusmaal Racine'i...