Menu




Virtuaalsed loomapiirded asendavad peagi karjatarad

Uudised 26.08.2021   

Virtuaalsed loomapiirded asendavad peagi karjatarad


Norra firma Nofence Grazing Technology pakub füüsilise karjakoplipiirde asemel virtuaalset, mida saab jälgida ja teisaldada nutitelefonirakendusega.

Enam kui kaks aastat Ühendkuningriigi farmides testitud, 1,4 kg kaaluv veiste kaelarihm kasutab GPS-i, mobiilse andmesidevõrgu, helisignaalide ja päikeseenergia kombinatsiooni. Kui loom ületab etteantud piiri, kostab kolmeastmeline helihoiatus.

Kui loom ei tagane kolmanda hoiatuse peale, saab ta elektrilöögi, mis võrdub 18% tavapärase elektritara tugevusest. Kui kaelarihm annab loomale impulsi, saadab see samas looma peremehele rakenduse kaudu teate looma asukohaga.

Kui loom liigub jätkuvalt vales suunas, saab ta veel maksimaalselt kolm elektrilööki. Jällegi teavitatakse põllumeest ja looma asukohta jälgitakse reaalajas. Kui loom pöördub karja juurde tagasi, ei saa ta lööki.

"Jälgides rohkem kui 30 000 karilooma käitumist enam kui 75 miljoni karjatamistunni jooksul näeme, et tüüpilises talus antakse loomale vaid üks elektrilöök iga 30 helivihje kohta," ütleb Nofence UK peadirektor Synne Foss Budal.

Ettevõtte arendab muuhulgas automaatset kopli nihutamise taimerit, mis põhineb andmetel nagu karjamaa iseloom, põllukultuuride kasvumäär, mullatüüp, ilmastikutingimused, kariloomade vanus ja kaal.

Nofence uurib ka seda, kuidas loomade aktiivsuse andmeid nagu karjatamise kestus, puhkamine ja suhtlemine, saab kasutada loomade tervise parandamiseks haiguste varajasel avastamisel või ülekuumenemise tuvastamisel.





gallery image

Sind võivad huvitada ka need artiklid


Uudised

John Deere värskendab 5M sarja

John Deere värskendab 5M sarja

Uusimad John Deere 5M traktorid on saadaval uute ülekandevõi...

Uudised

New Hollandi T8 saab võimsust juurde

New Hollandi T8 saab võimsust juurde

New Holland uuendab 2025. aastaks oma Prantsusmaal Racine'i...