Menu




Kombikülvik Horsch Pronto 6 DC PPF: kuni kolm terapunkrit

Test 26.04.2023   

Kombikülvik Horsch Pronto 6 DC PPF: kuni kolm terapunkrit


Pronto DC on Horschi populaarseim masin külvitehnika valdkonnas. Nüüd on kuni kolme terapunkriga universaalne külvik saanud uuenduse.

Horschi valikus on Pronto alates 2003. aastast. Pärast seda, kui universaalkülvik oli Agritechnica 2019 messil juba näha optimeeri­tud topeltkettaga seemenditega TurboDisc 3, oli nüüd aeg masina uuenduseks. Isegi kui Horsch näeb seda uue põlvkonnana, puudutavad muudatused peaaegu ainult neid komponente, mis maapinnaga kokku ei puutu.

Horschi sõnul on head kogemused saadud eesmise rehvidega pakkeri, kompakt­randaali, järgneva rehvidega pakkeri ja topeltketastega seemenditega. Edasine areng ei olnud siinkohal seega kavas. Ainult rehvidega pakker, mis toimib ka maanteel veermikuna ja on jagatud neljale teljele, on Pronto 6 DC jaoks saanud rehvid mõõduga 7,50-18 ja 5 cm suurema läbimõõdu. See oli vajalik saamaks tippkiiruse 40 km/h jaoks paigaldada velgedesse neli sobivat piduritrumlit (lisatasu ligi 5000 eurot). Maksimaalselt 30 km/h sõita kavatsedes saab tellida 600 eurot soodsama kahe trumliga õhkpidurisüsteemi (kõik hinnad kehtivad Saksamaal ja on antud käibemaksuta).

Ühe- ja kaheosaline punker

Horschi üks olulisemaid uuenduseesmärke oli, et kasutajad saaksid oma Pronto veelgi individuaalsemalt vastavalt oma vajadustele kokku panna. Seemnepunker on nüüd saada­val kas ühe 4000 l mahutava punkrina või 5000 l mahutava topeltpunkrina. Kaheosalise 60:40% jaotusega, suure vooluhulga jaoks hermeetiliselt suletud survepaagina vormistatud punkri puhul saatel valida variantide G&F ja PPF vahel. G&F-is (Grain & Fertilizer = seeme ja väetis) külvatakse mõlemat tüüpi viljad või seemned ja väetis 40 seemendiga (reavahe 15 cm) samale.

Meie kasutasime versiooni PPF (Precise Placement of Fertilizer), kus väetis (või teine seeme) külvatakse teisele tasandile ning kahe seemnerea vahele 20 ühekettalise seemendiga eraldi seemendilati kaudu randaali ja tihendusrulli vahel. See nõuab teist jaotus­pead, mis on nüüd terapunkrist eraldatud ja paigutatud punkri taga asuva suure peamise jaotuspea ette/alla. See tähendab, et see jaotuspea on nüüd paremini ligipääsetav ega jää punkris jalgu – suurepärane.

Võrreldes ühepunkrilise masinaga tuleb PPF-variandi eest maksta umbes 20 000 eurot rohkem. Pakett sisaldab suuremat topeltpunkrit, teist dosaatorit koos jaotuspeaga ja väetiseseemendeid. Kui valite variandi G&F ehk külvi põhiseemendite abil, on hinnalisa „ainult“ veidi alla 14 000 euro.

BigBagist täitmine parem

Küljelt on ligipääs topeltpunkrile hea. Tugev üheosaline kaas on keskelt lukustatud ja surve­kindel. Selle raskuse tõttu on aga avamiseks ja sulgemiseks vaja palju jõudu. Meile meeldisid väga punkri ülaosas olevad stabiilsed võred. Neid saab lihtsalt üles keerata, kui peate kunagi (valgustatud) punkrisse ronima – kahjuks pole seal küll astmeid. Neid saab kasutada ka varu-seemnekottide hoidmiseks.

Punkri ava pikkust on suurendatud 80 sentimeetrini, et BigBagist täites ei tuleks ülitäpselt manööverdada – eriti kui tuleb ilma juhendajata hakkama saada. Siin tasub end ära, et Pronto paremat külge saab nüüd eraldi kokku klappida. See on eelis, mis tuleb kasuks ka ülelaadimishaagiste ja –tigudega töötades.

Optimeeritud kalibreerimine

Muutmata, elektriajamiga dosaatorid asuvad paagi mõlema poole all. Nüüd teevad keeramise lihtsamaks nn kassetid. Need lisandid suunavad doseeritud külvise õigesse kahest õhu väljastustorust. Et kassetid omavahel segi ei läheks, on need kahe kruviga „kodeeritud“. Kui soovitakse muuta doseerimisseadme ja väljastusliini vastavust, saab kassette kruvide vahetamisega ümber kodeerida.

Kalibreerimiseks võetakse kassetid lihtsalt välja, et oleks piisavalt ruumi kalibreerimiskottide riputamiseks. Küll aga on käigu­rajal põlvili tegutseda veidi ebamugav, isegi kui see ala on eriti sileda pinnaga.

Vaatamata punkri ja doseerimissüsteemi tihedusele on Prontol sulgemissiiber. See võimaldab doseerimisratast vahetada ka siis, kui punker on täis. Tuleb lihtsalt eemaldada kahe tiibkruviga kinnituv tihend ja siiber sisse lükata – suurepärane.

MiniDrill kolmanda punkrina

Pronto varustati meie sõiduproovi jaoks MiniDrilliga, et saaks külvata täiendavaid graanuleid või allakülvi. Täiendav punker on paigaldatud veotiislile ja sellel on sama elektriline dosaator mis põhipunkrilgi. 400-liitrist punkrit saab hõlpsasti täita veotiisli platvormilt. Ka siin on kolmanda külvitasandi jaoks saadaval PPF-variant, kus külvis juhitakse oma puhuriga tagumistele deflektorplaatidele. Meie töötasime versiooniga G&F, mis väljastab materjali seemenditele.

Hüdrauliliselt käitatav puhur asub nüüd kõrgel paagi esiosas, kus on tolmu eest hästi kaitstud. Hoolduse jaoks saab võreja katte eemaldada ja ventilaatori välja pöörata. Puhuri külge saab 600 euro eest tellida õlijahuti, mis soojendab veidi sissevõetavat õhku. Horschi sõnul on neil seeriaga Focus niisketes tingimustes töötades sellega juba häid kogemusi.

Veel üksikasju

 Tänu ISOBUSile saab Prontot juhtida traktori terminali kaudu. Lihtne eraldi terminal Touch 800 maksab 1900 eurot, Touch 1200 veidi alla 4700 euro. Individuaalselt seadistatavat kasutajaliidest on optiliselt mõnevõrra muudetud.

   Worklight Pro on Horschi nimi integreeritud LED-töötuledele punkri tagaosas ja doseerimisalal (ligi 1200 euro suuruse lisatasu eest). Need tagavad öösel töötades hea valgustuse.

   Horsch Connect (950 eurot) pakub nüüd lisaks nutitelefoni rakenduse Mobile­Control kaudu kalibreerimisele ka telemeetria võimalust kõikide seadistuste ja masinaandmete jaoks.

  Põhikonfiguratsioonis on Pronto DC 6 PPF hind koos eesmise rehvidega pakkeriga tubli 116 000 eurot. Koos MiniDrill G&F, õlijahuti, markiiride, 40 km/h piduri, Horsch Connecti ja Terminal Touch 800 kerkib masina hind peaaegu 132 000 euroni.

Kokkuvõte

Uuenduse järel saab nüüdse Prontoga külvata kuni kolm seemne või väetise liiki elegantsemalt ja ka mugavamalt. Sõltuvalt varustusest võib külv toimuda kuni kolmel tasandil. Mullaharimis- ja külvamisseadmete osas pole midagi uut.

HEA TEADA

Viimase uuendusega on Horsch optimeerinud Pronto varustus­võimalusi ning tööd terapunkri ja doseerimise valdkonnas.

Mullaharimis-ja külvitehnikat ei muudetud.





gallery image

Sind võivad huvitada ka need artiklid


Test

Kolmesajahobujõuliste traktorite võrdlus, II osa

Kolmesajahobujõuliste traktorite võrdlus, II osa

Suurte 300-hj traktorite võrdluse teine osa käsitleb seitsme...

Test

Niidukombinatsioon Sip Silvercut Disc 300 F ja Silvercut Disc 900 C: lihtne ja hea

Niidukombinatsioon Sip Silvercut Disc 300 F ja Silvercut Disc 900 C: lihtne ja hea

Sip pakub niidukeid Silvercut Disc võimsa esi-taga-kombinats...